Masopust "carnival" in Primirest

The third week in February we invite You to celebrate "masopust" carnival in all our Primirest school restaurants and canteens.

"Masopust" is carnival full of delicious food and celebration. Many people associate it mainly with Czech donuts style sweets "koblihy" and "vdolky". But during "masopust" period, our grandmothers often reached for dishes in which they combined meat with root vegetables - for example, with carrots, celery and beetroot. In many regional recipes, fruit appears in various forms.

As part of the Primirest CulinaryCalendar, we will therefore offer one such traditional, yet tasty and healthy recipe to all our diners. In the third week of February, we invite you to Turkey ragout with plum jam ("povidla") with root vegetables and spaetzle with herbs.

 

GK_2_24_Primirest

Masopust začíná po Třech králích a končí před Popeleční středou, kterou začíná 40denní půst. Samotný název je tedy předzvěstí času, kdy naši předci jedli velmi skromně a postili se – maso se na jejich jídelníčku vůbec neobjevovalo. Pro naše předky byl masopust „nejšťastnější“ období v roce, plné dobrého jídla, masek a veselí. Na královském dvoře se konaly hostiny, ve městech tancovačky, na vesnicích vepřové hody. Těm, kdo se slávy neúčastnili, se posílala bohatá výslužka – kdysi na Moravě zvaná šperky a v Čechách zabijačka.