Masopust v Primirest

Třetí týden v únoru patří ve všech školních restauracích a jídelnách Primirest netradičnímu masopustnímu receptu.

Masopust – veselé svátky plné jídla, si dnes hodně lidí spojuje především s koblihami a vdolky. Ale není to zdaleka jediná možnost – v tomto období naše babičky hodně sahaly po jídlech, ve kterých kombinovaly maso s kořenovou zeleninou – např. s mrkví, celerem a červenou řepou. V mnoha regionálních receptech se pak objevuje ovoce v různé formě.

V rámci Primirest GastroKalendáře proto všem našim strávníkům jeden takový tradiční, a přesto chutný a zdravý recept nabídneme. Ve třetím únorovém týdnu Vás zveme na Krůtí ragú na povidlech s kořenovou zeleninoua špecle s bylinkami.

GK_2_24_Primirest

Masopust začíná po Třech králích a končí před Popeleční středou, kterou začíná 40denní půst. Samotný název je tedy předzvěstí času, kdy naši předci jedli velmi skromně a postili se – maso se na jejich jídelníčku vůbec neobjevovalo. Pro naše předky byl masopust „nejšťastnější“ období v roce, plné dobrého jídla, masek a veselí. Na královském dvoře se konaly hostiny, ve městech tancovačky, na vesnicích vepřové hody. Těm, kdo se slávy neúčastnili, se posílala bohatá výslužka – kdysi na Moravě zvaná šperky a v Čechách zabijačka.