Stávající systém školní stravovaní je přežitý

Celý systém českého školního stravování by se měl změnit. Ten aktuální totiž nemá za cíl, aby dítě snědlo kvalitní oběd, ale pouze aby se mu vydal pokrm odpovídající platným normám.

V prvním dílu nového podcastu o veřejném stravovaní Delicast se na tom shodli Tom Václavík, ředitel a odborný garant programu Skutečně zdravá škola, a Michal Debrecéni, generální ředitel společnosti Primirest, která jen v Česku provozuje síť víc než 250 školních jídelen a restaurací.

Delicast_thumb2

Současná debata kolem spotřebního koše je podle obou pouze zástupný problém. Největší chybou je, že stávající systém školního stravování nezajímá, jestli pokrm dítěti chutná a sní ho nebo jestli se při obědě něco naučí (například to, že jídlo se „nerodí v supermarketu“). Systém neřeší ani kvalitu surovin, ze kterých se jídlo připravuje.

Proč "splnit legislativní požadavky" automaticky neznamená vařit kvalitně, resp. proč je současný stav dlouhodobě neudržitelný, obzvlášť pokud se školní stravování u nás "řídí" 30 let starou nornou, tzv. spotřebním košem? 

Detailně vše popisujeme v tiskové zprávě (link).

Delicast_thumb2

Pokud Vás téma zaujala - nahlédnout pod pokličku školních obědů pak můžete i v našem novém podcastu o veřejném stravovaní Delicast.